Η οικογενειακή διαμεσολάβηση δίνει λύση στα θέματα, που προκύπτουν κατά την διαδικασία ενός διαζυγίου. Ζητήματα πολύπλευρα, ποικίλα, που επιφέρουν δυσβάσταχτα προβλήματα σε δύο ανθρώπους και τους συγγενείς τους.
Τι είναι η οικογενειακή διαμεσολάβηση
Η οικογενειακή διαμεσολάβηση είναι μια θεσμοθετημένη, σύγχρονη διαδικασία επίλυσης οικογενειακών διαφορών εκτός δικαστηρίων που είναι πλέον διαθέσιμη και στην χώρα μας.
Σκοπός της οικογενειακής διαμεσολάβησης είναι η επίλυση των διαφορών σε όφελος και των δύο μερών και η ταυτόχρονη ρύθμιση όλων των προσωπικών και περιουσιακών θεμάτων μιας οικογενειακής διαφοράς, με συμφωνία δεσμευτική, συναινετική και άμεσα εκτελεστή.
Σε ποιους απευθύνεται και τι αφορά η οικογενειακή διαμεσολάβηση
Η οικογενειακή διαμεσολάβηση απευθύνεται στους συζύγους που παίρνουν την δύσκολη απόφαση να ολοκληρώσουν τον κύκλο της κοινής τους πορείας.
Η οικογενειακή διαμεσολάβηση αφορά κάθε σημαντικό θέμα, που απασχολεί τους εμπλεκόμενους προσφέροντας ουσιαστικές λύσεις στα καίρια ζητήματα του κάθε διαζυγίου.
Τέτοια ζητήματα συνήθως είναι,
- η ρύθμιση της επιμέλειας,
- της διατροφής των ανηλίκων τέκνων,
- της επικοινωνίας με τα ανήλικα τέκνα,
- καθώς και η ρύθμιση των τυχόν περιουσιακών ζητημάτων των συζύγων.
Σημειώνεται πως το ίδιο το διαζύγιο δεν μπορεί να ληφθεί στο πλαίσιο οικογενειακής διαμεσολάβησης. Από την στιγμή, όμως, που όλα τα σημαντικά επιμέρους ζητήματα αυτού διευθετηθούν με την πολύτιμη βοήθεια της οικογενειακής διαμεσολάβησης, το διαζύγιο εκδίδεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στο πλαίσιο της συναινετικής διαδικασίας, που προβλέπει ο νόμος ενώπιον του αρμόδιου συμβολαιογράφου.
Μαζί θα λύσουμε τις όποιες οικογενειακές διαφορές.
Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ετοιμαστείτε να ξεκινήσουμε.
Πότε εφαρμόζεται η οικογενειακή διαμεσολάβηση
Όταν δύο σύζυγοι αποφασίζουν να βάλουν ένα τέλος στην κοινή τους πορεία, έρχονται αντιμέτωποι με ένα πραγματικά πολύ δύσκολο έργο: να χωρίσουν ό,τι ήταν κοινό μέχρι την στιγμή εκείνη.
Το έργο αυτό γίνεται φυσικά ακόμη πιο δύσκολο όταν οι σύζυγοι έχουν και τον ρόλο του γονέα. Τότε καλούνται να κατορθώσουν να δεχτούν και να συμβιβαστούν με την ιδέα πως θα πάψουν πλέον να είναι σύντροφοι, σύζυγοι, αλλά θα συνεχίσουν να είναι γονείς για όλη την υπόλοιπη ζωή τους. Και με τον ρόλο τους αυτό θα χρειαστεί να συνεχίσουν να συνυπάρχουν τις στιγμές εκείνες, που τα παιδιά τους θα τους χρειάζονται.
Αυτή η συνύπαρξη, όμως, τις περισσότερες φορές φαντάζει απλώς αδύνατη. Η εμπιστοσύνη μεταξύ των συζύγων στη θέα ενός διαζυγίου παραχωρεί την θέση της στην καχυποψία και η φωνή της αγάπης, πνίγεται από έντονα συναισθήματα θυμού, αγανάκτησης, πικρίας, απογοήτευσης.
Μέσα σε αυτό τον κυκεώνα οι σύζυγοι καλούνται να πάρουν αποφάσεις σημαντικές για τους ίδιους πολύ περισσότερο, όμως, για τα ίδια τους τα παιδιά.
Πώς μπορεί να γίνει αυτό, όμως, όταν η επικοινωνία μεταξύ τους όχι απλώς παύει να υπάρχει, αλλά κάποιες φορές γίνεται χαοτική;
Λέξεις, που εκσφενδονίζονται από τα χείλη του ενός και ερμηνεύονται λάθος από τα αυτιά του άλλου σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ορθώνουν αδιαπέραστους τοίχους ανάμεσά τους. Και τότε ξεκινούν ψυχοφθόροι,πολυδάπανοι, εξοντωτικοί πολλές φορές δικαστικοί αγώνες με αβέβαιο αποτέλεσμα.
Υπάρχει λύση σε αυτό;
Μπορούν να χτιστούν γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των συζύγων στα πρόθυρα του διαζυγίου τους, οι οποίες να οδηγήσουν στην ολοκλήρωση του κύκλου της κοινής τους πορείας με ασφαλή και επωφελή τρόπο τόσο για τους ίδιους όσο και για τους πολύτιμους καρπούς της ένωσής τους, τα παιδιά τους;
Η απάντηση είναι ένα γενναιότατο ναι και έρχεται μέσα από το θεσμό της διαμεσολάβησης.